Mangan er et sporstoff som, til tross for at det er mindre kjent, spiller en avgjørende rolle for helsen vår. I denne artikkelen vil vi utforske hva mangan er, hvorfor det er viktig å inkludere i kostholdet, symptomer på mangel, anbefalt daglig inntak og risikoen for overdosering.
Hva er mangan?
Mangan er et sporstoff eller spormineral som finnes i jorden, i vann og i mange matvarer. Det er en viktig komponent i flere biokjemiske prosesser i kroppen og fungerer som en kofaktor for flere enzymer.
Hvorfor trenger man mangan?
Mangan er nødvendig for flere biologiske funksjoner, blant annet:
Produksjon av kollagen: Mangan bidrar til normal dannelse av bindevev. Det er essensielt for dannelsen av kollagen, et protein som er nødvendig for helsen til hud, bein og brusk. Dermed bidrar mangan også til å opprettholde normal benbygning.
Antioksidantforsvar: Mangan beskytter cellene mot oksidativt stress. Det fungerer som en kofaktor for enzymet superoksiddismutase, som hjelper kroppen med å bekjempe skadelige frie radikaler.
Nervesystemet: Mangan påvirker nerveoverføringer og kan spille en rolle i nervesystemets funksjon.
Stoffskifte: Mangan bidrar til normal energiomsetning. Det er involvert i metabolismen av aminosyrer, karbohydrater og kolesterol.
Hvor mye mangan trenger jeg per dag?
Anbefalt daglig inntak av mangan varierer avhengig av alder, kjønn og livsstil. Her er noen retningslinjer:
Menn 14 år og eldre: ca. 2,2–2,3 mg
Kvinner 14 år og eldre: ca. 1,6–1,8 mg
Gravide: ca. 2 mg
Ammende: ca. 2,6 mg
Kan man få for mye mangan?
Det er mulig å overdosere mangan, selv om det er svært uvanlig. UL-verdien (Upper Level eller Tolerable Upper Intake Level) er en betegnelse innen ernæringsvitenskap som angir den høyeste daglige mengden av et næringsstoff som kan inntas uten risiko for negative helseeffekter. UL-verdien fastsettes av ekspertpaneler som vurderer tilgjengelig vitenskapelig forskning på næringsstoffer og deres potensielle risiko. De tar hensyn til alle kjente kilder til næringsstoffet, inkludert mat, kosttilskudd og eventuelt berikede matvarer. UL-verdien for mangan er satt til 10 milligram per dag fra kosttilskudd ifølge CRN.
Kilder og referanser
Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/mangan
Erikson KM, Aschner M. Manganese: Met Ions Life Sci. 2019 Jan PMID: 30855111.