Alt du trenger å vite om mage, tarm, IBS, Crohns og Ulcerøs Kolitt
I denne artikkelen vil du lære mye om utfordringene knyttet til mage og tarm. Du får også svært gode tips til egenomsorg som vi vet har hjulpet mange av våre kunder som har lidd av IBS, Crohns og Ulcerøs Kolitt. I tillegg får du nyttige tips om kosttilskudd tilpasset problemer med mage og tarm.
Fordøyelseskanalen – der næringsopptaket skjer
Fordøyelseskanalen består av den lange tynntarmen og den kortere, men tykkere tykktarmen samt endetarmen. Mesteparten av næringen tas opp i tynntarmen, men noen elektrolytter tas opp i tykktarmen, og noen vitaminer syntetiseres av bakterier i tykktarmen. I starten av tynntarmen absorberes for eksempel jern, kalsium, magnesium og sink. Litt lenger ned tas vitamin C og de andre vannløselige vitaminene, unntatt vitamin B12, opp. I den siste delen av tynntarmen absorberes de fettløselige vitaminene A, D, E og K, og helt nederst tas vitamin B12 opp.
Tarmbakteriene – våre viktige venner
Melatonin er et hormon som er nødvendig for god søvn og reguleres av biologiske rytmer. Et gjennomsnittsmenneske har rundt 100 000 000 000 000 mikroorganismer i fordøyelseskanalen, noe som er mer enn ti ganger så mange celler som finnes i kroppen. Langs hele fordøyelseskanalen finnes ulike bakteriestammer. Tykktarmen inneholder flest bakteriestammer og det høyeste antallet bakterier totalt sett. En endret tarmflora kan påvirke næringsopptaket negativt og forårsake fordøyelsesproblemer som kronisk diaré og vanskeligheter med å fordøye og absorbere fett. Probiotika, også kalt melkesyrebakterier, er kanskje et av de viktigste kosttilskuddene for å optimalisere tarmfunksjonen, men det finnes også andre viktige faktorer for å forbedre tarmfloraen som du vil lære mer om.
IBS, Crohns og Ulcerøs Kolitt
Uten en velfungerende tarm kan helsen bli sterkt påvirket, og livet kan føles begrenset. En betydelig andel av befolkningen sliter med tarmproblemer, fra milde til alvorlige, og tarmens tilstand påvirker også humøret. Tarmen inneholder flere hundre millioner nerveceller som er koblet til sentralnervesystemet, så det som skjer i magen og tarmen påvirker hjernen og omvendt.
De vanligste tarmsykdommene er IBS, Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt. IBS, også kjent som irritabel tarm, er en samlebetegnelse for diffuse tarmplager. Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt er derimot alvorlige inflammatoriske tarmsykdommer. Vi har kunder som har blitt betydelig bedre fra IBS, Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt ved hjelp av egenomsorg og kosttilskudd. En kunde har redusert sitt calprotectinnivå (en test for å påvise inflammasjon i tarmene) fra 800 til 100 på kort tid ved å ta spesifikke kosttilskudd og følge rådene du kan få ved å sende oss en e-post på [email protected].
IBS
IBS, eller irritabel tarm, innebærer at tarmen er ekstra følsom. Det er en av de vanligste tilstandene i verden, men årsaken til IBS er fortsatt ukjent. Symptomer inkluderer magesmerter, forstoppelse, diaré eller en kombinasjon av disse. Mange opplever også oppblåst mage og gassdannelse. Symptomene må ha vedvart i minst tre måneder for at det skal klassifiseres som IBS.
Morbus Crohn
Crohns sykdom, eller Morbus Crohn (mb Crohn), er en inflammatorisk tarmsykdom som vanligvis påvirker tynntarmen og første del av tykktarmen. Crohns kan imidlertid forekomme i hele fordøyelseskanalen, inkludert halsen og munnen, selv om dette er sjeldent. Crohns sykdom kommer ofte i perioder med oppblussinger. Til forskjell fra Ulcerøs kolitt, kan Crohns sykdom påvirke hele tarmkanalen og går dypere inn i tarmveggen.
Ulcerøs Kolitt
Ulcerøs kolitt er en inflammatorisk tarmsykdom som kun påvirker slimhinnen i tykktarmen og endetarmen. Den skiller seg fra Crohns sykdom ved at den ikke påvirker tynntarmen. Årsaken til Ulcerøs kolitt er ukjent, men det er en arvelig komponent. Sykdommen debuterer ofte i 20-30-årsalderen og kommer i perioder med oppblussinger. Med riktig egenomsorg kan symptomene reduseres betydelig.
Magesekken – dreper blant annet skadelige bakterier
I magesekken bearbeides maten til en løs masse som kalles kymus. Magesaften har som funksjon å drepe bakterier og virus. Oppblåst mage skyldes ikke at magesekken svulmer opp, men at det dannes gass i tarmkanalen fordi maten ikke fordøyes ordentlig, eller fordi man tygger for dårlig, har for lite magesyre eller spiser feil. Fordøyelsesenzymer kan hjelpe, men det er ofte nødvendig å se helhetlig på kosthold og spisevaner. Vi vil hjelpe deg med dette i neste brev. Når magen lager lyder, er det luft som presses rundt i tarmkanalen. En mage som stadig lager lyder, kan være tom. Lyder etter måltid kan skyldes at man spiser for raskt uten å tygge ordentlig, noe som kan føre til øm mage. Et godt tips er å tygge maten grundig.
Magen og tarmene påvirkes negativt av stress, og det er viktig å unngå å spise mens man er stresset. Stress kan gjøre at magen føles oppblåst etter måltid. En velfungerende fordøyelse krever også at man ikke har næringsmangler, spesielt ikke sink, vitamin B1 og D-vitamin.
Eplecidereddik er ikke nok for en god fordøyelse
Noen prøver eplecidereddik for å forbedre fordøyelsen. Eddik produseres ved at gjær fermenterer sukkerarter til alkohol, som bakterier deretter konverterer til eddiksyre. Selv om eddik inneholder andre stoffer, finnes det lite vitenskapelig bevis for at det er et mirakelmiddel for fordøyelsen. Det er rapportert om en kvinne som drakk 250 ml eplecidereddik daglig i seks år og utviklet alvorlig kaliummangel, sannsynligvis grunnet økt utskillelse av kalium relatert til bikarbonatbelastning fra eddiken.
IBS, Crohns, Ulcerøs Kolitt eller bare «generelt dårlig mage» – hva kan man gjøre for å bli bedre?
Hva bør man gjøre for å bli bedre? Skal man spise LCHF, FODMAP, steinalderkost eller AI-protokoll? Det er mye som kan forbedre plager knyttet til mage, tarm, IBS, Crohns eller Ulcerøs Kolitt. Selv om plagene er ulike, har vårt egenomsorgsprotokoll vist seg effektivt for mange. Kosttilskudd alene er imidlertid ikke nok – man må også gjøre livsstilsendringer. Send oss en e-post på [email protected] for å få et gratis protokoll dersom du lider av IBS, Crohns, Ulcerøs Kolitt, lekk tarm eller «generelt dårlig mage».
Kosthold ved IBS, Crohns, Ulcerøs Kolitt og «generelt dårlig mage»
Kosthold er en svært viktig del av egenomsorgsprotokollet for mage og tarm. Du får de beste kostholdstipsene i vårt protokoll.
Søvn ved IBS, Crohns, Ulcerøs Kolitt og «generelt dårlig mage»
Søvn har stor innvirkning på helsen. Biologiske klokker styrer mange vitale funksjoner i kroppen og påvirker hormonsystemet og immunforsvaret. Søvn er avgjørende for generell helse og spesielt for tarmhelsen. I vårt gratis protokoll får du våre beste søvntips.
Fysisk aktivitet ved IBS, Crohns, Ulcerøs Kolitt og «generelt dårlig mage»
Fysisk aktivitet er viktig for helsen generelt og for fordøyelsen spesielt. Aktivitet stimulerer både tarmperistaltikken og lymfesystemet. Våre beste treningstips finner du i det gratis protokoll.
Kosttilskudd ved IBS, Crohns, Ulcerøs Kolitt og «generelt dårlig mage»
Send oss en e-post på [email protected] for å få en liste over kosttilskudd vi anbefaler.
Mental stress og ubehandlet sorg ved IBS, Crohns, Ulcerøs Kolitt og «generelt dårlig mage»
Stress kan forårsake eller forverre helseplager, inkludert mage- og tarmproblemer. Kronisk stress kan svekke immunforsvaret, fordøyelsen og andre kroppslige funksjoner via HPA-aksen. Det finnes metoder for å bearbeide stress og tap, hvorav én kan finnes her. Et av få kosttilskudd som hjelper mot stress er ashwagandha. Å finne og håndtere årsaken til stress er likevel viktigst.
Våre egenomsorgsprotokoller er ment som råd og tips for egenomsorg og erstatter ikke konvensjonell medisinsk behandling. Kosttilskudd bør ikke brukes som erstatning for et variert kosthold. En balansert og sunn livsstil er viktig.
Kilder & vitenskapelige referanser
Ford, A. C., Moayyedi, P., Lacy, B. E., Lembo, A. J., Saito, Y. A., Schiller, L. R., ... & Quigley, E. M. (2014). The American Journal of Gastroenterology, 109(Suppl 1), S2-S26.
Peyrin-Biroulet, L., Panés, J., Sandborn, W. J., Vermeire, S., Danese, S., & Feagan, B. G. (2017). Clinical Gastroenterology and Hepatology, 15(3), 348-354.
Langhorst, J., Elsenbruch, S., Koelzer, J., Rueffer, A., Michalsen, A., Dobos, G. J., & Schedlowski, M. (2007). The American Journal of Gastroenterology, 102(2), 270-276.
Jairath, V., Feagan, B. G., & Samaan, M. A. (2017). Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 45(9), 1145-1161.
Dignass, A., Van Assche, G., Lindsay, J. O., Lémann, M., Söderholm, J., Colombel, J. F., ... & Stange, E. F. (2010). Journal of Crohn's and Colitis, 4(1), 63-101.
Ford, A. C., Chey, W. D., Talley, N. J., Malhotra, A., Spiegel, B. M., & Moayyedi, P. (2018). Archives of Internal Medicine, 169(7), 651-658.
Fournier, N., D'Haens, G., & Lemann, M. (2019). Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 49(12), 1484-1496.
Lichtenstein, G. R., Loftus Jr, E. V., Isaacs, K. L., Regueiro, M. D., Gerson, L. B., & Sands, B. E. (2018). The American Journal of Gastroenterology, 113(4), 481.
Burisch, J., Jess, T., Martinato, M., Lakatos, P. L., & ECCO-EpiCom. (2013). Journal of Crohn's and Colitis, 7(4), 322-337.
Lichtenstein, G. R., Loftus Jr, E. V., Isaacs, K. L., Regueiro, M. D., Gerson, L. B., & Sands, B. E. (2018). The American Journal of Gastroenterology, 113(4), 481.