C-vitamin kalles også askorbinsyre – fra latinets *a scorbutus*, som betyr "uten skjørbuk", altså den sykdommen som kan oppstå ved alvorlig C-vitaminmangel. C-vitamin er imidlertid mye mer enn bare askorbinsyre.
Syntetisk askorbinsyre produseres ofte fra mais eller risstivelse og er mye surere enn det naturlige C-vitamin-komplekset. C-vitaminet i maten er naturlig buffret og forårsaker sjelden de mageproblemene som ofte forbindes med askorbinsyre. Syntetisk askorbinsyre er likevel helt bioidentisk med den askorbinsyren som produseres i leveren (eller nyrene) hos alle dyr bortsett fra mennesker, aper, lemurer, marsvin og én type flaggermus.
Den ungarske biokjemikeren Albert Szent-Györgyi, som mottok Nobelprisen i 1937 for sin oppdagelse av C-vitamin, mente selv at det var en forskjell mellom askorbinsyre og C-vitamin-komplekset. Hans forskning tydet på at askorbinsyre ikke var like effektivt som C-vitamin i frukt og grønnsaker. Noen "fytokjemiske farger (flavonoler)" er nødvendige, skrev han i en artikkel som ble publisert i tidsskriftet *Nature* i 1936, for å oppnå optimal effekt.
Dette ble bekreftet i en studie fra Cornell-universitetet i USA, publisert i tidsskriftet *Nature* i år 2000. Ifølge studien tilsvarer 5,7 mg C-vitamin fra hele epler så mye som 1 500 mg isolert askorbinsyre. Forskerne mente at "nesten all antioksidantaktivitet i epler" sannsynligvis skyldes flere andre fytokjemikalier, blant annet fenolforbindelser og flavonoider, som også finnes i epler. (Marian V. Eberhardt, Chang Yong Lee & Rui Hai Liu. 2000)
I en annen studie som ble gjennomført i 2007 ved universitetet i Milano, sammenlignet forskerne en engangsdose på 150 mg askorbinsyre med 150 mg C-vitamin fra appelsiner. Ifølge studien viste deltakerne som fikk C-vitamin fra appelsiner, antioksidativ effekt i sine hvite blodceller, mens deltakerne som fikk kun askorbinsyre eller placebo, ikke gjorde det. (Stevenson DE, Hurst RD. 2007)
Askorbinsyre er også effektivt
Dette betyr likevel ikke at ren askorbinsyre er ineffektiv, noe Linus Pauling – også Nobelprisvinner – viste i sin forskning med over 100 000 publiserte studier og rapporter om askorbinsyre. Han hevdet at mennesker trenger høye doser askorbinsyre for å motvirke den moderne kostens mangel på C-vitamin.
Ved alvorlig og langvarig C-vitaminmangel svekkes blodkarene og vevet vårt, fordi kollagenet som kroppen bruker til å bygge opp og reparere hud, brusk, beinvev, tenner, tannkjøtt, sener, leddbånd og blodkar, brytes ned. Linus Paulings teori var at kroppen ikke klarer å produsere alt kollagenet den trenger for å reparere små skader i blodårene, selv ved mindre alvorlig C-vitaminmangel.
I 2013 ble det til slutt gjennomført en analyse av de få studiene som sammenlignet askorbinsyre og C-vitamin fra mat, men forskerne kunne ikke påvise "noen forskjeller mellom syntetisk og naturlig C-vitamin, uansett populasjon, studietype eller intervensjon" i "stabile sammenlignende studier av biotilgjengelighet hos mennesker". De påpekte imidlertid at bioflavonoidene i planter og frukt er kjent for å påvirke mange ulike typer biologisk aktivitet i kroppen, og at fenolforbindelsene i C-vitaminrike planter og frukt ser ut til å være spesielt viktige når det gjelder den beskyttende antioksidanteffekten mot frie radikaler. (Carr AC1, Vissers MC. 2013)
Hvilken type C-vitamintilskudd bør man velge?
For størst mulig antioksidanteffekt er det sannsynligvis smartest å få i seg hele C-vitamin-komplekset fra matbaserte kilder som inneholder alle de viktige kofaktorene, og ved behov supplere med større doser askorbinsyre hvis immunforsvaret trenger et ekstra løft. Kosttilskudd basert på whole food inneholder hele C-vitamin-komplekset. Dette er trolig årsaken til at C-vitamin fra whole food både tolereres av sensitive mager og har bedre effekt i kroppen.
Forfatter
Vitenskapelige referanser og kilder
Vis referanserAlbert Szent-György. Oxidation, energy transfer, and vitamins Nobel Lecture, December 11, 1937
Marian V. Eberhardt, Chang Yong Lee & Rui Hai Liu. Nutrition: Antioxidant activity of fresh apples. Nature volume 405, pages 903–904 (22 June 2000)
Guarnieri S1, Riso P, Porrini M. Br J Nutr. 2007 Apr;97(4):639-43.
Myint PK, Luben RN, Welch AA, Bingham SA, Wareham NJ, Khaw KT. Am J Clin Nutr. 2008 Jan;87(1):64-9.
Carr AC1, Vissers MC. Synthetic or food-derived vitamin C--are they equally bioavailable? Nutrients. 2013 Oct 28;5(11):4284-304. doi: 10.3390/nu5114284.
Stevenson DE, Hurst RD. Polyphenolic phytochemicals--just antioxidants or much more? Cell Mol Life Sci. 2007 Nov;64(22):2900-16.