Omega-3 fettsyrer er avgjørende for mange av kroppens funksjoner, inkludert hjertehelse, hjerneutvikling og betennelse. De to viktigste typene av omega-3 er eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). EPA og DHA er viktige for å opprettholde normal hjertefunksjon, hjernehelse og syn.
Generelle anbefalinger for inntak av Omega-3
Helsemyndigheter og vitenskapelige studier anbefaler at voksne konsumerer minst 250-550 mg kombinert EPA og DHA daglig. For personer med hjertesykdommer kan høyere doser være gunstige, og gravide og ammende kvinner anbefales å øke sitt inntak av DHA for fostrets og spedbarnets utvikling.
Hvorfor behovet for omega-3 kan variere
Behovet for omega-3 fettsyrer kan variere avhengig av flere faktorer som alder, kjønn, kosthold og helseforhold. For eksempel kan eldre voksne ha behov for mer omega-3 for å støtte hjertehelse og kognitiv funksjon, mens gravide kvinner trenger ekstra DHA for fostrets utvikling. Personer som spiser mye nøtter, frø og kornprodukter trenger mer omega-3 i formene EPA og DHA for å motvirke høyt omega-6 inntak.
Behovstilpasset dosering av Omega 3
For å justere ditt inntak av omega-3 basert på individuelle behov, er det viktig å vurdere faktorer som graviditet, amming, alder og kjønn. Gravide og ammende kvinner bør øke sitt inntak av DHA, mens eldre voksne kan ha behov for mer EPA for å beskytte mot hjertesykdom.
Omega-6 påvirkning på Omega-3 behovet
Omega-6 fettsyrer og omega-3 fettsyrer konkurrerer om de samme enzymsystemene i kroppen. Et høyt inntak av omega-6 kan derfor redusere effekten av omega-3. For å balansere inntaket ditt er det viktig å redusere inntaket av omega-6-rike matvarer som vegetabilske oljer, og heller øke inntaket av omega-3-rike matvarer eller tilskudd.
Potensielle bivirkninger ved overdosering
Å konsumere for mye omega-3 kan føre til bivirkninger som blødninger, lavt blodtrykk og gastrointestinale problemer. For mer informasjon om bivirkninger, se vår artikkel om bivirkninger av omega-3.
Slik får du i deg riktig mengde Omega 3
Omega-3 kan fås gjennom kostholdet, hovedsakelig fra fet fisk som makrell og sardiner. Fiskallergikere og veganere kan ha problemer med å få nok omega-3 fra kosten og kan vurdere omega-3 som et alternativt kosttilskudd. Dessverre har vi ikke funnet noe omega-3 alge tilskudd som er tilstrekkelig høykvalitets.
Hvordan velge riktig omega-3 tilskudd?
Når du velger omega-3 tilskudd, se etter produkter som inneholder høy kvalitet EPA og DHA, som ikke er oppkonsentrert, og som har lavt peroksidasjonsverdi, totox-verdi og anisidinverdi. Vi har ikke funnet noe bedre omega-3 tilskudd enn Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3.
Hvorfor er omega-3 nødvendig?
Omega-3 er nødvendig fordi kroppen ikke kan produsere omega-3 på egenhånd, så vi må få det gjennom kostholdet eller tilskudd. Les mer om omega-3 og hvordan det fungerer her.