Harsk fiskeolje? Hvorfor har vi valgt Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 og ESKIO-3?

Lesetid: 4-5 min
Harsk fiskeolje? Hvorfor har vi valgt Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 og ESKIO-3?

Mange fiskeoljer er harske ifølge en studie

En nylig publisert studie fra USA viste at de tre mest kjøpte omega-3-fiskeoljene i USA inneholder oksiderte fettsyrer som langt overstiger de anbefalte nivåene. Fiskeolje av høyeste kvalitet er ekstremt viktig. Kvalitet er selvfølgelig avgjørende når det gjelder alle typer kosttilskudd, ikke bare fiskeoljer, men harske fettsyrer er sannsynligvis noe av det verste man kan innta.

Fiskeolje inneholder de to lange omega-3-fettsyrene EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre). American Heart Association (AHA) anbefaler et inntak av EPA og DHA på 2–4 g per dag for personer med forhøyede triglyseridnivåer. EPA og DHA har blant annet vist seg å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, senke blodtrykket, redusere usunne blodfettverdier, bekjempe betennelser, gjøre cellemembranene myke og elastiske samt lindre nedstemthet. Omega-3 i form av EPA og DHA anses å være svært viktig for helsen. Dessverre viser forskning følgende skremmende fakta:

  • Laboratorietester viser at de tre mest kjøpte fiskeoljene inneholder oksiderte fettsyrer som langt overstiger de anbefalte nivåene.
  • Laboratorietester av 35 fiskeoljer viser at over 80 % inneholder uakseptable nivåer av oksiderte fettsyrer.
  • Laboratorietester av mer enn 45 forskjellige fiskeoljer har vist at over 70 % inneholder mindre EPA og DHA enn det som står oppgitt på etiketten.

Forskerne i den nylig publiserte studien skriver at oksiderte fettsyrer spiller en sentral rolle i aterosklerose, karskader og insulinresistens, og at inntak av oksiderte fettsyrer også øker risikoen for kardiovaskulære sykdommer som koronarsykdom. Videre bidrar oksiderte fettsyrer som er assosiert med LDL (low-density lipoprotein) til betennelse, endotel dysfunksjon (endotelceller som dekker innsiden av blodårene) og aterosklerotisk plakk (plakk som forårsaker åreforkalkning).

Små, tette LDL-partikler er spesielt utsatt for oksidasjon og fører lettere til åreforkalkning sammenlignet med store, fluffy LDL-partikler. Forskerne forklarer at en potensiell mekanisme hvorved EPA reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, er gjennom å redusere oksidasjon av LDL. Imidlertid går denne funksjonen tapt dersom de ellers sunne fettsyrene har oksidert, noe som dessverre er tilfelle for majoriteten av fiskeoljene på markedet.

Hva testes?

For å undersøke oksidasjonsnivåer tester man primære oksidasjonsprodukter, som er forskjellige peroksider, altså sterkt oksiderende kjemiske forbindelser. Disse måles i mengden av en peroksidgruppe per kilo fett med enheten: milli-ekvivalenter (meq) per kg fett.

Man måler også det såkalte anisidin-verdien. Anisidin, som er et derivat av en organisk kjemisk forbindelse kalt anisole, reagerer med sekundære oksidasjonsprodukter som aldehyder og ketoner. Det totale oksidasjonsnivået for en hvilken som helst fiskeolje er peroksidasjonsverdien x 2 + anisidin-verdien.

Anbefalte maksverdier:

  • Peroksidasjonsverdi: 5 meq/kg
  • Anisidin-verdi: 20 meq/kg
  • Total oksidasjon: 26 meq/kg

De anbefalte maksverdiene ble sterkt overskredet, noe som fremgår av bildet nedenfor. DS1–3 representerer de testede fiskeoljene, som var de mest populære fiskeoljene på det amerikanske markedet.

Peroksidasjonsverdi, anisidin-verdi, total oksidasjon

Hvorfor vi kun selger to fiskeoljer

Vår filosofi er å tilby det beste og ingenting annet. Vi er ikke interessert i å ha 10 forskjellige fiskeoljer, mengder av multivitaminer eller et stort antall merker for samme type vitamin eller mineral. Vi har spesialisert oss på såkalte high-end kosttilskudd – kosttilskuddens Rolls Royce – og ingenting annet. Vi mener at det man spiser, som påvirker alle kroppens celler, må være av absolutt høyeste kvalitet. Andre- og tredjeplass er rett og slett ikke godt nok.

Når det gjelder fiskeoljer, er det helt tydelig at de fleste ikke bare er av lav kvalitet, men også skadelige for helsen. Vi selger derfor kun to omega-3-produkter:

  1. Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 (vår premium omega-3)
  2. ESKIO-3 (en svært god omega-3)

Professor Bo Saldeen forsket på hvorfor noen fiskeoljer hadde positive effekter, mens andre ikke hadde noen effekt. Han oppdaget at fiskeoljer harskner ulikt avhengig av hvordan de behandles i produksjonsprosessen. En av de viktigste oppdagelsene var at produksjonsprosessen eliminerte fiskens naturlige antioksidanter, som beskytter de sensitive fettsyrene. Professor Saldeen utviklet en metode for å gjenopprette disse tapte antioksidantene, noe som resulterte i Eskimo-3 (nå Eskio-3), som behandles svært skånsomt for å minimere og stoppe harskning.

Verken Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 eller Eskio-3 er oppkonsentrerte fiskeoljer. Oppkonsentrerte eller høykonsentrerte fiskeoljer mener vi bør unngås helt. Våre fiskeoljer inneholder ikke mer enn den naturlige mengden omega-3-fettsyrer som finnes i fisken. Eskio-3 High 65% er en høykonsentrert fiskeolje, men vi har valgt å ikke ta den inn fordi vi mener at Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 og Eskio-3 er mer naturlige og bedre alternativer.


Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 har sannsynligvis det laveste peroksidasjonsnivået vi har sett gjennom hele holdbarhetstiden. Eskio-3 har også ekstremt lavt peroksidasjonsnivå gjennom holdbarhetstiden og overstiger ikke 5 meq/kg. Mange andre produsenter tester kun stabiliteten ved produksjon, men hva skjer 10, 20 eller 60 dager etter produksjon, eller når oljen kommer inn i en 37-graders kropp? Forskning viser at de fleste fiskeoljer harskner.

Når det gjelder anisidin-verdien, er det mer komplisert, da smaksatte fiskeoljer ofte har høyere anisidin-verdi. Smaksstoffer forstyrrer analysen, og det finnes ingen pålitelig metode for å måle anisidin-verdien i smaksatte oljer.

Til slutt er det viktig å huske at selv det beste antioksidasjonssystemet ikke kan kompensere for en dårlig råvare. Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 kommer fra villfanget sockeye-laks fra Alaskas rene havområder, rik på antioksidanten astaxantin, som beskytter omega-3-fettsyrene. Eskio-3 kommer fra sardiner og ansjos, som lever i rene farvann rundt Antarktis.

Dette er grunnen til at vi kun selger Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 og Eskio-3, og ikke noe annet når det gjelder fiskeoljer. Du finner dem her: Omega-3-tilskudd.

Forfatter

Vitenskapelige referanser og kilder

Vis referanser

Mason RP, Sherratt SC. Omega-3 fatty acid fish oil dietary supplements contain saturated fats and oxidized lipids that may interfere with their intended biological benefits. Biochem Biophys Res Commun. 2016 Dec 21. pii: S0006-291X(16)32187-8. [Epub ahead of print]

A.C. Kleiner, D.P. Cladis, C.R. Santerre. A comparison of actual versus stated label amounts of EPA and DHA in commercial omega-3 dietary supplements in the United States

J. Sci. Food Agric., 95 (2015), pp. 1260–1267.

B.B. Albert, J.G. Derraik, D. Cameron-Smith, P.L. Hofman, S. Tumanov, S.G. Villas-Boas, M.L. Garg, W.S. Cutfield Fish oil supplements in New Zealand are highly oxidised and do not meet label content of n-3 PUFA Sci. Rep., 5 (2015), p. 7928.

J.A. Berliner, A.D. Watson A role for oxidized phospholipids in atherosclerosis N. Engl. J. Med., 353 (2005), pp. 9–11.

M. Bertelsen, E.E. Anggard, M.J. Carrier Oxidative stress impairs insulin internalization in endothelial cells in vitro Diabetologia, 44 (2001), pp. 605–613.

J.W. Baynes Role of oxidative stress in development of complications in diabetes Diabetes, 40 (1991), pp. 405–412.

R. Turner, C.H. McLean, K.M. Silvers Are the health benefits of fish oils limited by products of oxidation? Nutr. Res. Rev., 19 (2006), pp. 53–62.

M.F. Walter, R.F. Jacob, R.E. Bjork, B. Jeffers, J. Buch, Y. Mizuno, R.P. Mason Circulating lipid hydroperoxides predict cardiovascular events in patients with stable coronary artery disease: the PREVENT study J. Am. Coll. Cardiol., 51 (2008), pp. 1196–1202.

M.F. Walter, R.F. Jacob, B. Jeffers, M.M. Ghadanfar, G.M. Preston, J. Buch, R.P. Mason Serum levels of thiobarbituric acid reactive substances predict cardiovascular events in patients with stable coronary artery disease: a longitudinal analysis of the PREVENT study J. Am. Coll. Cardiol., 44 (2004), pp. 1996–2002.

Läkemedelsverket: Ateroskleros – Livets fiende nr 1 [Internet: http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/ateroskleros-%E2%80%93-livets-fiende-nr-1-1331]

Internetmedicin. Ateroskleros (åderförkalkning) [Internet: http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=2787]

N. Lamharzi, C.B. Renard, F. Kramer, S. Pennathur, J.W. Heinecke, A. Chait, K.E. Bornfeldt

Hyperlipidemia in concert with hyperglycemia stimulates the proliferation of macrophages in atherosclerotic lesions: potential role of glucose-oxidized LDL. Diabetes, 53 (2004), pp. 3217–3225.

P. Libby, Inflammation in atherosclerosis. Nature, 420 (2002), pp. 868–874.

M. Rizzo, K. Berneis Low-density lipoprotein size and cardiovascular risk assessment QJM, 99 (2006), pp. 1–14.

S. Koba, T. Hirano, Y. Ito, F. Tsunoda, Y. Yokota, Y. Ban, Y. Iso, H. Suzuki, T. Katagiri Significance of small dense low-density lipoprotein-cholesterol concentrations in relation to the severity of coronary heart diseases Atherosclerosis, 189 (2006), pp. 206–214.

J. de Graaf, H.L. Hak-Lemmers, M.P. Hectors, P.N. Demacker, J.C. Hendriks, A.F. Stalenhoef Enhanced susceptibility to in vitro oxidation of the dense low density lipoprotein subfraction in healthy subjects Arterioscler. Thromb., 11 (1991), pp. 298–306.

M. Yokoyama, H. Origasa, M. Matsuzaki, Y. Matsuzawa, Y. Saito, Y. Ishikawa, S. Oikawa, J. Sasaki, H. Hishida, H. Itakura, T. Kita, A. Kitabatake, N. Nakaya, T. Sakata, K. Shimada, K. Shirato Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomised open-label, blinded endpoint analysis Lancet, 369 (2007), pp. 1090–1098.

D. Firestone Official Methods and Recommended Practices of the American Oil Chemists' Society (fourth ed.) American Oil Chemists' Society, Champaign, IL (1997)

Oxidation in Omega-3 Oils: an Overview, A white paper prepared by the Global Organization for EPA and DHA Omega-3s and the Council for Responsible Nutrition (2015) Available at: http://crnusa.org/pdfs/GOED+CRNWhitePaper-Omega-3oxidation.pdf Accessed November 30, 2016