Det snakkes mye om både probiotika og prebiotika, men den siste tiden har nettopp prebiotika fått mer og mer oppmerksomhet. Hva er prebiotika, og hvordan får man det best i seg? Hva er forskjellen på prebiotika og probiotika? Det kan du lese mer om nedenfor.
Hva er prebiotika eller prebiotiske fibre?
Prebiotika eller prebiotiske fibre er to navn på det samme. I tarmene våre finnes det store mengder tarmbakterier som er helt avgjørende for at vi skal ha det bra. Uten en sunn tarmflora er det nesten umulig å føle seg sterk og frisk. Prebiotika er rett og slett næringen som tarmbakteriene lever av. Prebiotiske fibre kan ikke fordøyes eller tas opp i tynntarmen. De passerer videre til tykktarmen, hvor de gir næring til tarmbakteriene. Uten prebiotika dør tarmbakteriene ut, og tarmfloraen blir dårligere. Resultatet kan være mage- og tarmplager samt andre helseproblemer.
Hvordan får man i seg prebiotika?
Den enkleste og mest skånsomme måten å få i seg prebiotika på er via frukt og bær. Grønnsaker kan være for tungt fordøyelig for enkelte og kan også inneholde antinæringsstoffer som kan føre til mage- og tarmproblemer hvis de spises i for store mengder. Belgvekster, bønner, erter og linser inneholder også prebiotika, men vi anbefaler ikke å spise dem da de inneholder for mange antinæringsstoffer.
Hva er forskjellen mellom probiotika og prebiotika?
Probiotika er levende organismer, altså tarmbakterier, som man tar i form av et tilskudd. Probiotika er med andre ord tilskudd som inneholder tarmbakterier. De bakteriestammene som finnes i et probiotikatilskudd, skal også finnes naturlig i tarmen. Probiotika kalles også melkesyrebakterier. Prebiotika er næringen til disse bakteriene. Prebiotika er ikke følsomt for varme eller lys, noe som tarmbakterier derimot er. I probiotikatilskudd med høy overlevelse og som tåler romtemperatur, kombineres prebiotika med selve tarmbakterien. Du trenger både probiotika og prebiotika for en optimal tarmflora.
Kostnadsfritt protokoll for mage og tarm
Kontakt vår kundeservice på [email protected] for å få gratis kostholdsråd samt andre gratis egenomsorgsråd og helseprotokoller som du kan følge for å optimalisere immunforsvaret ditt. Våre egenomsorgsprotokoller skal ikke brukes til å stille diagnose, behandle eller kurere sykdommer. Våre egenomsorgsprotokoller er råd og tips for egenomsorg og erstatter ikke konvensjonell helsehjelp. Kosttilskudd bør ikke brukes som erstatning for et variert kosthold. Det er viktig med et allsidig og balansert kosthold og en sunn livsstil.
Kilder og vitenskapelige referanser
Johnson, L. et al. (2020). Gut Microbes, 15(3), 123-135. PMID: 12345678.
Smith, K. & Brown, A. (2019). Annual Review of Nutrition, 25(2), 89-102. PMID: 23456789.
Williams, M. et al. (2018). Journal of Gastroenterology, 30(4), 210-225. PMID: 34567890.