Binyrene dine har to primære funksjoner: De setter i gang kroppen din på morgenen etter at du har sovet, og de håndterer alt stresset dine hverdagslige aktiviteter gir opphav til. Kortisol er det viktigste hormonet som frigis i binyrebarken. Binyremargen frigir derimot i hovedsak adrenalin. Adrenalin er ansvarlig for følelser som blant annet aggresjon, å ville flykte, redsel og uro. Når man snakker om utmattede binyrer, mener man egentlig binyrebarken og kortisolproduksjonen. Denne artikkelen skal ta for seg kortisol.
Kortisolsekresjon
Kortisol frigis naturlig i en 24-timerssyklus med de høyeste nivåene rundt klokken seks på morgenen. Fra det tidspunktet og fremover, frigis stadig mindre kortisol, og det laveste nivået frigis rundt midnatt. Når du sover, jobber immunforsvaret med å rydde opp i kroppen, og lavere kortisolnivåer på natten er en bra ting fordi høye kortisolnivåer regulerer det søvnrelaterte immunforsvaret. Enkelt forklart innebærer stigende kortisolnivåer på morgenen delvis at du blir energisk, men også at det søvnrelaterte immunforsvaret blir mindre aktivt.
Vanskeligheter med å våkne
Om du har vanskeligheter med å våkne på morgenen, kan det skyldes en kombinasjon av dårlig søvn, mange giftstoffer som innebærer at det søvnrelaterte immunforsvaret må jobbe på høygir, samt lav binyrefunksjon. Binyrene sørger som sagt for at du våkner ordentlig på morgenen og deretter orker å ta deg gjennom dagen. Kaffe benyttes ofte for å våkne på morgenen, men store mengde kaffe kan belaste binyrene, og med tiden kan et behov for kaffe, samt raske karbohydrater, dannes for å i det hele tatt orke å være våken hele dagen. Det kan igjen føre til dårligere søvn, og en ond sirkel har startet. Binyrene trenger proteiner for å fungere bra, og om du sliter med energinivået på morgenen, er det dårligste valget en frokost full av karbohydrater eller ingen frokost i det hele tatt. Binyrene kommuniserer med leveren for konstant tilførsel av energi, og leveren trenger også proteiner for å fungere optimalt. Frokoster fulle av karbohydrater medfører ofte at blodsukkernivået synker som et resultat av at man spiser søtsaker eller drikker kaffe for å overleve dagen, noe som gjør den vonde sirkelen verre.
Stress
Når du er i en situasjon som oppleves som stressende (emosjonelt stress, skade, kulde, trening eller sykdom) sender binyrene dine et signal til leveren om å frigjøre mer energi, kalorier, for umiddelbar bruk. Stress fører også til betennelser i kroppen; binyrene frigjør da kortisol som har en betennelsesdempende effekt. Denne frigjørelsen av kortisol i blodbanen skiller seg fra den normale 24-timerssyklusen. Ved stress frigjøres altså ekstra mye kortisol for å beskytte kroppen. Etter ca. en time går kortisolnivåene ned til normale verdier dersom binyrene er friske. Om stresset derimot er mer eller mindre konstant, vil binyrene jobbe ekstra hardt for å produsere kortisol uavbrutt, noe som på sikt gjør dem slitne. Etter en stund vil alt stresset ta overhånd, og de inflammatoriske biproduktene som produseres vil ikke kunne håndteres av det kortisolen som produseres. Da oppleves ofte de første tegnene på for mye stress: Man føler seg svært søvnig, blir lett irritert, har svært lite energi på morgenen og generelt i løpet av dagen, kraftige humørsvingninger, muskel- og leddsmerter og generelt dårligere immunforsvar. Selv allergier kan forverres grunnet mye stress.
Binyrer og skjoldbruskkjertel
Binyrene og skjoldbruskkjertelen fungerer sammen og problemer gir mange like symptomer, selv om det også finnes noen forskjeller: Problemer med energi på morgenen, lav toleranse mot stress og nedsatt aerob kapasitet har ofte med binyrer å gjøre, mens tretthet på ettermiddagen, opplevelse av å være kald i kroppen og mental utbrenthet kan skyldes problemer med skjoldbruskkjertelen. Skjoldbruskkjertelen regulerer blant annet metabolisme i kroppen, noe som bestemmer kroppens energinivå. Om disse blir for lave, opplever kroppen det som en stressituasjon, noe som automatisk påvirker binyrene slik at ekstra kortisol frigjøres. Omvendt vil utmattede binyrer øke betennelse i kroppen, selv fra normale aktiviteter, noe som gjør at skjoldbruskkjertelen bremser ned for å redusere antallet betennelser. Over tid er det fare for funksjonssvikt i skjoldbruskkjertelen. Konstant stress påvirker derfor både binyrene og skjoldbruskkjertelen. Les artikkel om skjoldbruskkjertelen her.
Sexlyst
Både binyrene og skjoldbruskkjertelen påvirker kjønnshormonene. God funksjon i begge systemer innebærer for kvinner at menstruasjonen er så å si smertefri og regelmessig, og at sexlysten er normal for både menn og kvinner. Lavere eller fraværende sexlyst kan være et tegn på at binyrene er utmattede.
Binyrene og andre endokrine kjertler
Binyrene er også tett koblet sammen med andre endokrine kjertler, som for eksempel Hypothalamus-Hypofyse-binyre-aksen (HPA). Det finnes også kommunikasjon mellom binyrene, thymus og serotoninsystemet. Når man kjenner at man ikke har kontroll over livet, kan det kobles til HPA-aksen, der binyrene er en viktig del av funksjonen. Når man kjenner på sorg og apati, kan det derimot kobles til binyrene og thymus. Binyrene dine er fundamentale for å kunne håndtere stort sett alle forandringer i livet, og om de ikke fungerer som de skal, er det vanskelig å føle at man mestrer forandringer. Man kan altså føle sorg og nedstemthet ved nedsatt binyrefunksjon.
Hva skal man gjøre?
En god måte å opprettholde god binyrefunksjon på, er ved å gi dem riktig næring istedenfor å gi dem eksterne hormoner som kan resultere i uforutsigbar negativ atferd, ettersom hormonreseptorene kanskje ikke er i god form. Dessuten kan binyrehormoner fra dyr gi autoimmune reaksjoner hos en person som allerede har en betennelsesprosess i kroppen grunnet nedsatt binyrefunksjon, noe som ikke er bra.
Proteiner er, som sagt, viktig for binyrenes funksjon, og det fås lettest fra kjøtt, fisk, fugl, egg eller skalldyr. Binyrene trenger også salt for å fungere normalt, og total saltbegrensning er ikke bra. Har man flere symptomer på både binyre- og skjoldbruskkjertelproblemer, må man bearbeide dem samtidig. Da lønner det seg med tilskudd som styrker både binyrene og skjoldbruskkjertelen. Dessuten er det bra å trene på et nivå som man føler seg komfortabel med der og da, for deretter å øke nivået med tiden. Det viktige er at treningen skjer regelmessig, flere ganger i uken, og ikke med for voldsom belastning i begynnelsen. Treningen reduserer stress og styrker generelt kropp og spesielt binyrer. Det finnes flere gode tilskudd til både binyrer og skjoldbruskkjertel. Adrenal Response er utmerket for binyrenes funksjon, men også for skjoldbruskkjertelens funksjon. CoQ10 er veldig fra for blant annet thymus, da hele overflaten har reseptorer for CoQ10. Et bra multivitamin- og mineralpreparat er en billig garanti for at man på daglig basis får i seg alle næringsstoffer som trengs, ikke bare for binyrenes funksjon, men for at hele kroppen skal fungere bra.