Ny studie viser at kosttilskudd av DHA (omega-3-fettsyre som finnes i fiskeolje), D-vitamin, folsyre (folat) og jod har en positiv effekt på fosteret hos gravide kvinner. Forskerne undersøkte randomiserte kontrollerte studier fra 2000 til 2012 og fant et samlet bilde.
Omega 3, DHA under graviditet
Kosttilskudd med DHA som tas under graviditet og amming fører til:
- Redusert risiko for for tidlig fødsel
- Redusert risiko for lav fødselsvekt, liten hodeomkrets og kort vekst
- Kan forbedre barnets synsevne
- Kan øke koordinasjonen mellom øye og hånd hos barnet
D-vitamin under graviditet
Kosttilskudd med D-vitamin som tas under graviditet:
- Bidrar til normal skjelettutvikling
- Bidrar til normal hjerneutvikling
Folsyre eller folat under graviditet
Kosttilskudd med folsyre / folat under graviditet:
- Bidrar til utviklingen av ryggmarg, hjerne og kranium
Jod under graviditet
Kosttilskudd med jod under graviditet er:
- Viktig for utviklingen av skjoldbruskkjertelen, noe som bidrar til normal utvikling av hjernen og nervesystemet under graviditet, og som påvirker barnets fremtidige utvikling.
Kosttilskudd under graviditet
Forskernes konklusjon:
”Kosttilskudd innenfor anbefalte sikre nivåer for gravide kan hos personer med mangler forebygge mange feil relatert til hjerne og nervesystem, og også bidra til bedre hjerneutvikling og funksjon hos barnet.”
Vær oppmerksom på at næringsstoffer først og fremst bør komme fra mat, men hvis man slurver med kostholdet eller har problemer med opptaket, kan kosttilskudd fylle en funksjon. Næringsinntaket under graviditet og amming er spesielt viktig. Dagsdoser bør ikke overskrides, og verken kosttilskudd eller spesifikke kosttilskudd for gravide bør brukes som et alternativ til et variert kosthold.
Forfatter
Vitenskapelige referanser og kilder
Vis referanserNutrients. 2012 Jul;4(7):799-840. Epub 2012 Jul 24. Benefits of Docosahexaenoic Acid, Folic Acid, Vitamin D and Iodine on Foetal and Infant Brain Development and Function Following Maternal Supplementation during Pregnancy and Lactation.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22852064